Wetgeving
In de wet is een allergenenwetgeving opgenomen waarin veertien allergenen zijn genoemd. Dit is een klein stukje van deze wetgeving:
Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie kunnen geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011).



Alergenenwetgeving
De consument moet geïnformeerd kunnen worden over veertien wettelijke allergene stoffen die bij de bereiding van het product gebruikt zijn. De aanwezigheid van deze veertien allergenen moeten op aanvraag gemeld kunnen worden wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van het product:
– Ongeacht de concentratie. Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk 0-grens is voor het vermelden van ingrediënten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.
– Ongeacht de herkomst: als onderdeel van een samengesteld ingrediënt, technologische hulpstof, ingrediënt of grondstof.
– Ongeacht de bewerking van het ingrediënt. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen.
Onverpakte producten
Horeca, markt, ambachtelijke bedrijven (onverpakte producten) moeten sinds december 2014 ook allergeneninformatie verstrekken over hun producten. Het gaat uitsluitend om allergeneninformatie. Het is dus niet verplicht om allergeenvrije producten aan te bieden.
Andere informatie zoals voedingswaarde of een volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet). De allergeneninformatie mag mondeling of schriftelijk gegeven worden.