HangBelly BBQ Logo

Better Safe Than Sorry!

BBQ en Allergieën

Algemeen

BBQ en allergieën gaan prima samen! Mensen met voedselallergie kunnen ziek worden van bepaalde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld van melk, soja of ei. De een krijgt buikklachten en de ander huid- of astmatische klachten. De ernstigste, vaak zeer snel verlopende reactie genaamd anafylaxie, kan zelfs levensbedreigend zijn. Een voedselallergie dient dus zeer serieus genomen te worden en dat doen wij dan ook! 

Tijdens de productie en de uitvoering wordt hier altijd rekening mee gehouden. Iedereen die achter de BBQ staat weet hoe hier adequaat mee om te gaan! Wij staan u, als klant van HangBelly BBQ, graag bij met onze kennis over dit complexe onderwerp. Zo kunnen wij tijdens onze catering zorgen voor veilig eten voor iedereen. Waar u geen rekening mee kunt houden, doen wij dat wel. Dat is ons werk! Dit geldt natuurlijk ook voor onze bbq-workshops.

Daarnaast stellen wij veel producten die wij gebruiken zelf samen. Onze rubs (kruidenmengsels) bestaan soms uit wel meer dan veertien verschillende kruiden en specerijen. Omdat wij ze volledig zelf maken, weten we gelukkig precies wat er wel en wat er niet in zit.

Wetgeving

In de wet is een allergenenwetgeving opgenomen waarin veertien allergenen zijn genoemd. Dit is een klein stukje van deze wetgeving:

Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie kunnen geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011).

Allergenenwetgeving

De consument moet geïnformeerd kunnen worden over veertien wettelijke allergene stoffen die bij de bereiding van het product gebruikt zijn. De aanwezigheid van deze veertien allergenen moeten op aanvraag gemeld kunnen worden wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van het product:

– Ongeacht de concentratie. Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk 0-grens is voor het vermelden van ingrediënten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.

– Ongeacht de herkomst: als onderdeel van een samengesteld ingrediënt, technologische hulpstof, ingrediënt of grondstof.

– Ongeacht de bewerking van het ingrediënt. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen.

Onverpakte Producten

Horeca, markt, ambachtelijke bedrijven (onverpakte producten) moeten sinds december 2014 ook allergeneninformatie verstrekken over hun producten. Het gaat uitsluitend om allergeneninformatie. Het is dus niet verplicht om allergeenvrije producten aan te bieden.

Andere informatie zoals voedingswaarde of een volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet). De allergeneninformatie mag mondeling of schriftelijk gegeven worden.

Door De Europese Commissie Vastgestelde Allergenen

Chat openen
Hulp nodig?
HangBelly BBQ Chat
Hey! Waarmee kunnen we je helpen?!