Voedsel allergieën

Voedsel Allergieën

Voedselallergie, je zult er maar last van hebben....


Mensen met voedselallergie worden ziek van gewone voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld van melk, soja of ei. De een krijgt buikklachten, de ander huid- of astmatische klachten. Een kenmerk is dat op hetzelfde voedingsmiddel altijd dezelfde klachten ontstaan. De ernstigste, vaak zeer snel verlopende reactie kan zelfs levensbedreigend zijn. Deze reactie heet anafylaxie.


Dus een voedselallergie moet je serieus nemen, en dat doen wij ook!

Veel van de producten die wij gebruiken stellen wij zelf samen, onze rubs (kruidenmengsels) bestaan soms wel uit meer dan 14 verschillende kruiden en specerijen en omdat wij ze zelf maken weten we precies wat er wel en wat er niet in zit.

Tijdens onze catering hebben we dan ook altijd een komplete map met onze gerechten, tot op ingrediënt basis, ter inzage voor u klaar liggen.

Als klant van HangBelly BBQ staan wij u dan ook graag bij met onze kennis over dit complexe onderwerp en kunnen wij tijdens onze catering zorgen voor veilig eten voor iedereen.

Waar u geen rekening mee kunt houden doen wij dat wel! Dat is ons werk!


In de wet is een allergenenwetgeving opgenomen waarin 14 allergenen zijn genoemd.

Dit is een klein stukje van deze wetgeving:


Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie kunnen geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011).


Allergenenwetgeving


De consument moet geinformeerd kunnen worden over 14 wettelijke allergene stoffen die bij de bereiding van het product gebruikt zijn. De aanwezigheid van deze 14 allergenen moeten op aanvraag gemeld kunnen worden wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van het product:


- Ongeacht de concentratie. Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk

0-grens is voor het vermelden van ingredienten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.

- Ongeacht de herkomst: als onderdeel van een samengesteld ingredient, technologische hulpstof, ingredient of

grondstof.

- Ongeacht de bewerking van het ingredient. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten

van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen.


Onverpakte producten


Horeca, markt, ambachtelijke bedrijven (onverpakte producten) moeten sinds december 2014 ook allergeneninformatie verstrekken over hun producten. Het gaat uitsluitend om allergeneninformatie. Het is dus niet verplicht om allergeenvrije producten aan te bieden.

Andere informatie zoals voedingswaarde of een volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet).


De allergeneninformatie mag mondeling of schriftelijk gegeven worden.


De door de Europese commissie vastgestelde, en ons bekende, allergenen zijn: